Finding Bearings: Življenje z medvedi

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Začetek dogodka: ponedeljek, 08 oktober 2018

Konec dogodka: četrtek, 08 november 2018

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

V okviru mednarodnega projekta Celovito upravljanje in varstvo rjavega medveda (Ursus arctos) v severnih Dinaridih in Alpah – LIFE DINALP BEAR se je v aprilu 2017 izvedel mednarodni fotografski natečaj na temo varstva in uspešnega sobivanja z rjavim medvedom z naslovom FindingBearings. Izbrane so bile najboljše fotografije, ki so predstavljene na potujoči fotografski razstavi Življenje z medvedi.

Konflikti med človekom in populacijami rjavega medveda (Ursus arctos) v Evropi ostajajo ena glavnih groženj ohranitvenemu statusu rjavega medveda, zato so nujno potrebni koraki k izboljšanju sobivanja. Potrebni so ukrepi, ki obravnavajo sledeče izzive: nepoznavanje socialno-ekonomskega in okoljskega pomena rjavega medveda, neutemeljene ocene nevarnosti napada medveda, ki vodijo k nižji toleranci do medvedov in visoka smrtnost medvedov v prometu zaradi zmanjševanja habitata medveda, ki je rezultat razširjanja prometne infrastrukture in urbanizacije.

V politično razdrobljenem območju Evrope je eden izmed glavnih ciljev ohranjanja in upravljanja z rjavim medvedom čezmejno sodelovanje in upravljanje na nivoju populacije. To težavnost želimo preseči v okviru držav Hrvaške, Slovenije, Italije in Avstrije s pomočjo obsežnega LIFE+ projekta, ki je v večinskem delu sofinanciran s strani Evropske komisije in se dotika populacije rjavega medveda v Severnih Dinaridih in jugo-zahodnem delu Alp. Projekt LIFE DINALP BEAR traja od 1. julija 2014 do 30. junija 2019.

Glavni cilj projekta je vzpostavitev strateškega teritorialnega pristopa k ohranjanju, upravljanju in spremljanju populacij rjavega medveda v Sloveniji. Med drugimi pomembnimi cilji sta zmanjšanje števila konfliktov med ljudmi in medvedi ter spodbujanje njihovega boljšega sobivanja.

Več o projektu

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri