Natisni to stran

Cukrarna

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: četrtek, 13. junij 2013 ob 19:00

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

V četrtek, 13. junija, ob 19. uri, vabimo v Slovansko knjižnico na domoznanski filmski večer. Drugi letošnji večer iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah je posvečen ljubljanski Cukrarni. Uvedel ga bo film AGRFT Cukrarna (1972) režiserja Jožeta Pogačnika, nadaljevali pa bomo s strokovnim predavanjem dr. Vesne Krmelj - Cukrarna – zrcalo odnosa do umetnosti, kulture in dediščine.

Filmski cikel se letos dotika stavbne kulture Ljubljane, njenega včasih bolj včasih manj radikalnega spreminjanja, obnavljanja ali varovanja.

Ljubljanska Cukrarna, rafinerija sladkorja, zgrajena l.1828, je prvi veleindustrijski obrat pri nas, ki ga je uničil požar že 30 let kasneje. Odslej se je usoda tega monumentalnega in vrsto grajenega objekta menjavala: od začasne tobačne tovarne do kasarne in stanovanjskih zatočišč, kjer sta umrla Kette in Murn. Že vse od svojega začetka je zgradba ozko povezana z revnimi sloji Ljubljane, ki jim je mesto namenjalo svoj prostor in si s tem postavljalo svojevrsten kulturno zgodovinski spomenik. V bodoče ga želi preoblikovati v funkcionalen mestni objekt.