Takšna, kot sem – Elda Viler

foto: Roman Turnšek foto: Roman Turnšek

Prizorišče: Knjižnica Šentvid

Datum dogodka: torek, 6. november 2018 ob 19:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Vabljeni na večer poezije, na katerem se nam bo predstavila vsestranska umetnica, pevka in pesnica, legendarna Elda Viler, ki nam bo predstavila svojo pesniško zbirko z naslovom Takšna, kot sem.

Večno zelena Elda Viler tudi pri svojih letih dokazuje, da pravi umetniki lahko prijetno presenetijo kadar koli. Luč sveta je namreč že pred časom ugledala njena pesniška zbirka.

Dolga leta so ležale zapisane zgolj v beležkah, na prigovarjanje prijateljev, ki so jih videli, se je Elda opogumila in jih izdala v knjižnem prvencu z naslovom Takšna, kot sem.

To so v obliki pesmi zapisane misli in dogodki iz mojega življenja. Lepi in manj lepi spomini, videnje sveta, ljudi, celo politike. Nikoli ni bilo mišljeno, da bi jih izdala kot pesniško zbirko. Zdaj pa so me pregovorili in sem si rekla, zakaj pa ne. 

 S hčerko Ano Dežman sta nekatere posneli kot duet. 


Med predstavitvijo pa bomo slišali tudi nekaj največjih uspešnic iz njenega bogatega glasbenega repertoarja.

Rodila se je v Koštaboni v Slovenski Istri 17. decembra 1944, kjer je tudi odraščala. Največjo priljubljenost je dosegala v 60. in 70. letih v času razcveta slovenske popevke. Pesmi so ji pisali najbolj priznani slovenski skladatelji, kot so Mojmir Sepe, Ati Soss, Jure Robežnik, besedila pa priznani slovenski besedilopisci, na primer Gregor Strniša in Elza Budau. Med njenimi največjimi uspešnicami so Ti si moja ljubezen, Nora misel, Lastovka, Zlati prah imaš v očeh ...
Po osamosvojitvi Slovenije se je Elda Viler umaknila iz glasbenega prizorišča, in sicer iz razočaranja, ker ji je Ministrstvo za kulturo odvzelo status svobodnega umetnika. Na zavrnitveni odločbi so kot razlog navedli, da ne ustvarja sodobne glasbe. Popolnoma je opustila petje in nastope. Po daljšem prigovarjanju je nastopila šele leta 1997 na jubilejnem koncertu vikrške policije. Velik vpliv na njeno vrnitev na odre je imela tudi njena hči Ana Dežman, prav tako pevka.[1] Od leta 2005 znova redno nastopa.
16. junija 2009 je priredila koncert v Križankah, ob 50-letnici svojega prvega glasbenega nastopa. Koncert, na katerem je zapela svoje največje uspešnice ter gostila med drugim hčer Ano, Ota Pestnerja in Zdenko Kovačiček, je občinstvo pospremilo z bučnimi stoječimi ovacijami. Ob tej priložnosti je Elda prejela tudi posebno priznanje Založbe kaset in plošč RTV Slovenija.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri