Španska gripa: največja zdravstvena katastrofa vseh časov – prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 22. november 2018 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Letos mineva sto let, odkar je človeštvo prizadela najhujša zdravstvena katastrofa vseh časov, pandemija španske gripe. Bolezen je v nekaj mesecih pomorila 3-5 % svetovne populacije, več kot jih je umrlo v prvi svetovni vojni (17 milijonov).

Španska gripa je divjala debelo leto dni, od spomladi 1918 naprej in trikrat obkrožila svet. Zbolela je tretjina svetovnega prebivalstva. Širila se je v treh zaporednih valovih, prvi je bil spomladi 1918 kot navadna gripa, drugi poleti in ta je povzročil strašno morijo (mutiran sev virusa influence A H1N1), tretji val je bil spomladi 1919, ko je gripa spet bila običajna. Španska gripa je potekala nenavadno: najhujši val je prišel poleti in zgodaj jeseni, umirali pa so predvsem mladi ljudje. Za večino hitrih smrti je bil usoden pljučni edem, pri dolgotrajnejših oblikah pa se je gripa komplicirala s pljučnico. Dodatni dejavnik visoke smrtnosti je bila vojna, ki je trajala že četrto leto, vojaškimi kampi so bili prenatrpani, higiena slaba, vojaki podhranjeni, izčrpani, bolni, kar je predstavljalo ideale pogoje za masovno širjenje respiratorne bolezni. Različni podatki govorijo o 20 do 100 milijonih žrtev, Svetovna zdravstvena organizacija je sprejela podatek 50 milijonov. Zaradi vojnih razmer so o gripi poročali le v nevtralni državi Španiji, po kateri se je poimenovala. V Kraljevini SHS je umrlo okoli 60.000 ljudi, pri Slovencih okoli 6.000.

Prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med. je predstojnica Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri