Natisni to stran

Podaljševanje življenja z znanostjo in tehnologijo – Martin Lipovšek

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: sreda, 5. december 2018 ob 19:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Hiter napredek kaže na to, da bomo ljudje že v 21. stoletju lahko živeli nekaj desetletij dlje. Nekateri posamezni znanstveniki govorijo, da nam bo uspelo izredno upočasniti staranje.

Med predavanjem si bomo najprej ogledalli trenutno stanje tehnologij podaljševanja življenja, nato pa delo dr. Aubreya de Greya, ki je identificiral in dal predloge za popravo sedmih vrst škode, ki se tekom let akumulira v telesu in povzročijo staranje.

Temu bi sledil futuristični del, ko si bomo ogledali možne tehnologije, ki bi morda v daljni prihodnosti človeštvu prinesle nesmrtnost, to so krionika in prenos zavesti v računalnik.

Znanstveno-tehničnemu delu bo sledil filozofski del predavanja. V njem si bomo postavili vprašanja etičnosti, osebne identitete, pravične distribucije ter socioloških prednosti in problemov, ki bi jih tehnologije podaljševanja življenja prinesle. Zaključili bi z vprašanji eksistencializma in humanizma.

Martin Lipovšek je magistrski študent filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zanima ga filozofija znanosti. Za magistersko nalogo raziskuje humanistični vidik razvijajočih se znanosti in tehnologij podaljševanja življenja. V prostem času je napisal že deset poljudnoznanstvenih člankov, ki so objavljeni v revijah Življenje in tehnika, GEA, Vzajemnost. Tekom študija je tudi kot predstavnik Slovenije tekmoval na Evropskem debatnem prvenstvu ter Evropskem tekmovanju simulacije Združenih narodov.