Prostorska kultura in arhitektura Italije od prazgodovine do sodobnosti – Aleksander Ostan

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 6. december 2018 ob 18:30

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

V predavanju se bomo na sproščen način s pomočjo slikovnega gradiva sprehodili skozi bogato naselbinsko dediščino italijanskih krajin, mest in vasi. 

Z njo Italija še vedno predstavlja arhitekturno in umetnostno destinacijo »par-excellence«: humanisti, umetniki in arhitekti Evrope in sveta, ki so hoteli doživeti in razumeti temelje zahodne kulture, so že v 18. In 19. stol. romali« po t.i. »The Grand Tour« , ki je od Benetk do Sicilije demonstrirala raznolikost vrhunske prostorske kulture na italijanskem škornju.

Sledimo ji lahko od prazgodovine preko antike in srednjega veka do prelomne renesanse, seveda pa tudi naprej, preko baroka do moderne, ki je prav tako zaznamovala sodobno arhitekturo XX. stoletja. Ogledali si bomo naselbine podeželja, znamenita mesta in arhitekture, ki so trasirale umetnostne sloge preteklosti ter se navsezadnje vprašali še, kakšno je stanje prostorske kulture v Italiji danes. Aleksander S. Ostan je arhitekt in urbanist, predavatelj in publicist, fotograf in raziskovalec, ki deluje v širokem polju kulture bivanja. Predava na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, snuje, projektira, razstavlja in gradi ter objavlja v domači in tuji strokovni literaturi.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri