Ekslibrisi in male grafike – Arpad Šalamon

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: četrtek, 03 januar 2019

Konec dogodka: četrtek, 31 januar 2019

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Arpad Šalamon, likovni pedagog, grafik, slikar in modelar,  je velik del svojega umetniškega ustvarjanja posvetil mali grafiki in ex librisu ter se uvrstil med svetovno uveljavljene umetnike tega žanra.

Odprtje razstave njegovih del bo 9. januarja ob 17. uri v preddverju knjižnice.

Arpad Šalamon, ki ga dandanes poznamo predvsem kot odličnega grafika, ustvarja tudi v olju in akvarelu. Samostojno je razstavljal na več kot 200 razstavah doma in v tujini. Izredno je ponosen na svoja pedagoška leta, je avtor številnih strokovnih člankov, knjig o modelarstvu, za svoje delo pa je prejel že več domačih in tujih nagrad.
V Slovenskih Konjicah, kjer živita s soprogo Hedo, je še vedno zelo aktiven v likovnih društvih in humanitarnih društvih, z ženo pa redno ustvarjata in tudi obiskujeta razne likovne kolonije.

Biografija:
Arpad Šalamon se je rodil 7. 9. 1930 v Subotici (Srbija). Po končani OŠ, gimnaziji in učiteljišču v Subotici je 1954 diplomiral na Pedagoški akademiji pri profesorjih Dragu Vidmarju, Antonu Gojmirju Kosu in Zoranu Didku ter Jelislavi (Špelci) Čopič. Leta 1981 je v Beogradu diplomiral še iz mikrografije.
Leta 1950 je poučeval likovno in tehnično vzgojo na Hodošu, v letih 1954–1961 v Lendavi, 1961–1976 pa tehnično vzgojo in fiziko na OŠ Mihe Pintarja – Toleda in Gustava Šiliha Velenje. Od 1976 do upokojitve (leta 1988) je bil zaposlen na Zavodu za urbanizem Velenje. Leta 1963 je bil soustanovitelj in 1968 predsednik društva modelarjev Modelar. S svojimi učenci je v Velenju organiziral prve modelarske krožke, s katerimi so dosegali najvišja priznanja v SFRJ.
Po upokojitvi se je pričel intenzivneje ukvarjati z likovno dejavnostjo in umetniško grafiko. Posebno v mali grafiki in ex-librisu ga uvrščajo med najaktivnejše umetnike v svetu, saj so njegovi grafični odtisi v arhivih knjižnic, galerij in zbirateljev domala po vseh kontinentih. Je član Društev Ex libris Madžarske, Srbije, Češke, Poljske in Kitajske. Vpisan je v enciklopedijo Likovnih umetnikov Madžarske in v Enciklopedijo likovne umetnosti Južne Madžarske. Je član Lions cluba, častni član Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije in častni član Društva modelarjev v Velenju, član Vizije, društva gibalno oviranih oseb, član Sožitja, društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, aktiven pa je še v nekaterih društvih s posebnimi nameni. Je član Društva likovnikov in fotografov v Konjicah in član Društva šaleških likovnikov v Velenju.
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri