Vrednost lacanovske psihoanalize v 21. stoletju – dr. Nina Krajnik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 4. februar 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Psihoanaliza, kot jo je zastavil francoski psihoanalitik in psihiater Jacques Lacan, danes v svetu velja za eno glavnih metod zdravljenja, kot tudi za prakso, ki v družbeno-kulturni, akademski in politični prostor vnaša prelome. Njena subverzivnost je tako v kliničnem delu kot v družbenem polju povezana z Lacanovo prenovo psihoanalize, ki je v središče postavila vprašanje želje, ki je neprimerljiva z željo kogarkoli drugega.

Toda zakaj se je lacanovska psihoanalitična smer v Sloveniji pa tudi na prostoru bivše Jugoslavije in vzhodne Evrope pojavila z več desetletnim zamikom? Kakšno vlogo imajo pri tem politični sistemi in kaj pomeni prepoznati in se boriti za svojo željo?

Predavanje bo na podlagi analize slovenskega kulturnega prostora izpostavilo, na kakšen način igra mobilizacija želje ključno vlogo v osebnem življenju ter s tem v družbenih premikih. Če sta strm porast melanholije in občutja nesmisla povezana z odsotnostjo objekta želje in če padec kritične misli ter stagnacija dokazujeta, da se je človek podredil in uskladil s splošnim tokom svojega časa, potem psihoanaliza meri na to, da znova aktivira singularno jedro želje in jo pripelje do njenega unikatnega izvora. Tisto, kar je neprimerljivo, je deviantno glede na ustaljene smernice. In samo kot neprimerljivo lahko odpira prostor novosti. Najti svoj objekt razlog želje in se zanj boriti tako predstavlja začetek vsake novosti. In iz tega razloga je bila lacanovska psihoanaliza od svojih začetkov pa do danes vselej zaveznica hrabrosti za dejanje, suverenosti za odločitev in kreativnosti želje vsekakor.

Predavanje bo pospremilo izid prve številke prve slovenske lacanovske revije Objekt želje, pri čemer bo ob uvodni predstavitvi prispevkov izpostavilo tudi glavne klinične in teoretske zastavitve lacanovske orientacije.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri