Režim debaterjev ter vzpon nestrpnih in odločnih – ddr. Igor Grdina

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 7. marec 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Predavanje, ki je uvod v ciklus o drugi svetovni vojni, bo tematiziralo obdobje nemirnega miru po prvi svetovni vojni. Čas po letu 1918 so zaznamovali tako ideali kakor njihova zloraba. Uveljavitev demokracije po mirovnih pogodbah je pomenila navidezno zmago wilsonizma in njegovega koncepta za demokracijo varnega sveta.
Toda nova ureditev stare celine se je izkazala pri soočanjih s političnimi pretresi in gospodarsko krizo 1929 za neučinkovito. Demokracija je obveljala za "režim debaterjev", zagovorniki diktatorskih prijemov pa so se čedalje bolj uveljavljali. Med njimi so bili tako voditelji totalitarnih gibanj kakor obnovitelji klasičnih avtoritarnih koncepcij. Po drugi strani pa so se med demokrati najprej uveljavili zagovorniki pomirjevanja, šele potem pa tudi odločni nasprotniki totalitarnih in avtoritarnih konceptov. Evropa je tako postajala čedalje bolj razdeljena, wilsonistična Liga narodov pa iz dneva v dan bolj neučinkovita.
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri