Zasebno je politično: kritične študije vsakdanjega življenja

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: sreda, 6. marec 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Pogovor, ki predhodi 8. marcu, bo temu primerno feministično obarvan. Kot tak bo med drugim obravnaval tudi družbenozgodovinski kontekst feminističnega slogana »zasebno je politično«, njegovo umeščanje danes ter pomen in domet mikro sociologije in študij vsakdanjega življenja v navezavi na njihove emancipatorne potenciale.

O knjigi bodo spregovorile red. prof. dr. Mirjana Ule, izr. prof. dr. Tanja Kamin in red. prof. dr. Alenka Švab. Pogovor bo vodila asist. dr. Jasna Podreka.

V delu Zasebno je politično: kritične študije vsakdanjega življenja avtorice obravnavajo vsakdanje življenje v prepletu z družbenimi strukturami in družbenimi razmerji moči. Z najbolj znanim feminističnim sloganom »Zasebno je politično!« izpostavljajo to, da zasebno ni odporno na razmerja moči in ni nezaznamovano z zatiralskimi praksami. Ravno obratno, zasebnost je zatiralska in patriarhalna. Z dotičnim delom se, kot zapišejo avtorice, upirajo in izmikajo lažni antinomiji med teorizacijami in aktivizmom, med raziskovanjem in družbenim angažiranjem in v družboslovnih znanostih iščejo in realizirajo njihov emancipatorni potencial. Delo sestoji iz treh vsebinskih sklopov, vključno z epistemologijo vsakdanjega življenja, metodologijo vsakdanjega življenja in s praksami vsakdanjega življenja, kjer avtorice obravnavajo vsakdanje življenje v njegovih različnih pojavnostih in skozi različne fokuse, od fokusa na političnost mladih, družine, revščino starejših žensk, vsakdanje življenje gejev in lezbijk, prehranske oglase v času socializma, migracije, pojave samosledenja in seksizme v visokošolskem prostoru.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri