Ljubljana v gibljivih slikah: mesto in voda

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 15. oktober 2019 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Voda v sebi nosi skrivnostno ambivalentnost – je prelepa in nujna za človekov obstoj, a tudi polna nevarnosti in razdiralne moči. Je vir življenja – tako v biološkem kot tudi v kulturnem, duhovnem in ekonomskem smislu. Vsekakor pa ni samoumevna, kar v današnjem hitrem tempu življenja vse prepogosto pozabljamo.

Z vodo in vodnimi viri je neposredno povezan tudi nastanek Ljubljane. Voda je bila skozi vsa obdobja razvoja mesta ključnega pomena za njene prebivalce, zato smo se v Slovanski knjižnici odločili, da ji v letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah namenimo posebno pozornost.

Na prvem večeru, ki bo na sporedu aprila, bomo ob šumu vodnih kapljic spoznavali ljubljanske vodnjake. Na drugem, majskem večeru bomo pozornost posvetili mirni, zeleni reki Ljubljanici ter arheološkim in drugim kulturno-zgodovinskim najdbam z njenega dna. Na zadnjem, jesenskem večeru pa bomo raziskali skrite podvodne poti našega mesta ter spoznali razvoj vodovoda in kanalizacije skozi stoletja.

Program

Okrasni vodnjaki Ljubljane
torek, 16. april 2019, ob 19:00
film: dokumentarni posnetki o obnovi Robbovega in postavitvi Herkulovega vodnjaka iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenije
predavanje: mag. Gojko Zupan – Okrasni vodnjaki

Arheologija reke Ljubljanice
torek, 28. maj 2019, ob 19.00
film: Lena reka (produkcija: Unikal film Ljubljana; režiser Vito Lemež, 1962) in Obrazi zelene reke (produkcija: Studio Arkadena Trzin & Prirodoslovni muzej Slovenije; režiser: Ciril Mlinar, 1999)
predavanje: dr. Andrej Gaspari - Arheologija reke Ljubljanice

Skrite vodne poti
torek, 15. oktober 2019, ob 19.00
film: dokumentarni posnetki o postavitvi čistilne naprave v Ljubljani iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenije.
predavanje: dr. David Petelin: Skrite podvodne poti – ljubljanski vodovod in kanalizacija skozi stoletja

Za sodelovanje se zahvaljujemo predavateljem, Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS ter TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenije.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri