Evropska prestolnica kulture 2025 – Srečanje z meščani in meščankami

Prizorišče: Knjižnica Bežigrad

Datum dogodka: sreda, 26. junij 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Odprti pogovor z vodjo oddelka za kulturo v MOL Matejo Demšič. Kako bi lahko bilo vaše lokalno okolje vključeno v projekt? Kakšne kulturne dogodke bi si želeli ogledati? Kako lahko obogatimo javni prostor: ulice, parke, trge?

Evropska prestolnica kulture (EPK) je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture, kar potrjuje tudi podatek, da je doslej 60 evropskih mest nosilo ta častitljivi naslov. Mestni svet Mestne občine Ljubljana (MOL) je 16. aprila 2018 soglasno sprejel Sklep o kandidaturi MOL za naslov EPK v letu 2025. Kandidatura MOL za pridobitev naslova EPK 2025 je definirana kot eden izmed ključnih strateških ciljev MOL na področju kulture tudi v okviru »Strategije razvoja kulture v MOL 2016-2019«, ki jo je Mestni svet MOL sprejel 21. marca 2016.

V Mestni upravi MOL so začeli intenzivne priprave na kandidaturo za naslov EPK 2025. Projekt EPK 2025 razumemo kot projekt vseh prebivalcev in prebivalk Ljubljane, zato želimo tudi v neposrednem stiku z njimi slišati njihova mnenja, predloge in pobude. Postopek kandidature je dvofazen in bo trajal predvidoma do konca leta 2020 (prva faza predvidoma do konca januarja 2020 in druga do konca 2020). V prvi polovici letu 2019 nameravamo opraviti vrsto pogovorov s prebivalci in prebivalkami Ljubljane, in sicer v njihovih lokalnih okoljih.

Srečanja z meščani in meščankami Ljubljane bodo potekala v obliki odprtih pogovorov. Izhodiščna vprašanja, o katerih želimo slišati različna mnenja:

 • Kako razumete naslov EPK in kakšno korist lahko ta naslov, po vašem mnenju, prinese Ljubljani v smislu njenega dolgoročnega kulturnega, gospodarskega, družbenega in prostorskega razvoja?
 • Na kakšen način bi lahko vaše lokalno okolje bilo vključeno v projekt EPK 2025?
 • Kakšne kulturne dogodke bi si najraje želeli ogledati v letu 2025?
 • Kateri so največji problemi, s katerimi se soočajo mladi, starejši in druge ranljive skupine v vaši lokalni skupnosti? Kako lahko javne in nevladne kulturne organizacije, po vašem mnenju, prispevajo k njihovem reševanju?
 • Kakšne kulturne vsebine pogrešate v svojem lokalnem okolju?
 • Kako ste zadovoljni s ponudbo knjižničnega gradiva in pogoji, v katerih deluje vaša lokalna knjižnica?
 • Kako ste zadovoljni s programom in pogoji, v katerih deluje vaš kulturni dom?
 • Kako lahko, ob naslovu EPK 2025, izboljšamo in kulturno obogatimo javni prostor (ulice, parke, trge) v vaši lokalni skupnosti?
 • Ali bi si želeli več kulturnih dogodkov na odprtem v svojem lokalnem okolju? Če ja, kakšne?
 • Ali bi si želeli več umetniških intervencij v svojem lokalnem okolju (npr. spomenikov, začasnih ali trajnih umetniških instalacij ipd.)?
 • Kakšen je vaš odnos do grafitov in drugih subkultur?
 • Ali ste se pripravljeni tudi osebno vključiti v projekte, ki bodo izboljšali kulturno ponudbo v vašem okolju oziroma prispevali k urejanju in dodatni kulturni obogatitvi javnih površin?

To so zgolj nekatera vprašanja, o katerih se želimo pogovarjati. Cilj srečanj je ugotoviti pričakovanja in želje v zvezi z naslovom EPK 2025, kakor tudi kulturne potrebe ljudi v njihovem primarnem lokalnem okolju. Udeleženci srečanj bodo lahko svoja mnenja, pobude in predloge v zvezi s kandidaturo MOL za naslov EPK 2025 poslali tudi na elektronski naslov: EPK2025@ljubljana.si

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri