Od vojn do svetovne vojne – ddr. Igor Grdina

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 10. oktober 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Druga svetovna vojna za razliko od prve ni izbruhnila na enem kraju in se potem širila. Ravno nasprotno: vrsta oboroženih konfliktov se je sčasoma zlilo v velik spopad. Najdaljši je bil tisti med Japonsko in Kitajsko, ki se je začel že leta 1931 in potem prerasel 1937 v odkrito vojno, ki se je končala šele po ameriškem atomskem bombandiranju Japonske leta 1945. V tem spopadu je prihajalo do pozneje presenetljivih zavezništev: do leta 1938 je Kitajsko podpirala Nemčija, potem nekaj časa Sovjetska zveza in nazadnje Združene države Amerike. Nemčija je pozneje sklenila zavezništvo z Japonsko.
V Evropi je bil položaj drugačen. Španska državljanska vojna, v kateri so se spopadali različne sile, ki so v 2. svetovni vojni igrale veliko vlogo, je bila prikrita svetovna vojna. Nemčija, Italija in prostovoljci iz vrste držav (Romunija, Irska) so se bojevale na strani generala Franca, Sovjetska zveza in Mehika ter prostovoljci iz marksističnih, anarhističnih in nekaterih drugih političnih gibanj pa so podprle republikansko stran. Demokratične države se v spopad večinoma niso zapletale - kakor tudi ne že prej v vojno med fašistično Italijo in Abesinijo. Takšna konstelacija sil se je nakazovala tudi ob češkoslovaški krizi 1938. Potem se je v letu dni vse spremenilo: nasproti so si stale nacistična Nemčija in zaveznice ter demokratične države, Sovjetska zveza in komunistična internacionala pa se nista hoteli zaplesti v odkrit spopad v Evropi.
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri