Ris v Sloveniji: rezultati raziskav in ukrepi za preprečitev izumrtja – dr. Miha Krofel

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 14. november 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Evrazijski ris je največja evropska mačka in pomemben del narave dinarskih gozdov. Slovenska populacija se žal hitro zmanjšuje in danes ris velja za avtohtono vrsto sesalca, ki je v Sloveniji najbolj ogrožena.

Genetske analize kažejo, da je populacija brez hitrega ukrepanja obsojena na izumrtje.

Na predavanju boste spoznali najzanimivejše ugotovitve večletnega raziskovanja risov v slovenskih gozdovih, kaj so razlogi za njihovo današnjo ogroženost. Seznanili pa se boste tudi z novim mednarodnim projektom LIFE Lynx, s katerim bodo slovenski strokovnjaki poskušali preprečiti izumrtje tega skrivnostnega plenilca.

Dr. Miha Krofel je raziskovalec in predavatelj na Oddelku za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani ter gostujoči raziskovalec na nemškem inštitutu IZW v Berlinu. Je aktivni član IUCN Species Survival Commission in drugih mednarodnih strokovnih združenj. Raziskovalno se ukvarja predvsem z ekologijo in upravljanjem z velikimi zvermi v Evropi, Afriki, Aziji in Severni Ameriki. Največ terenskega dela posveča evrazijskemu risu, volku, rjavemu medvedu, snežnem leopardu, šakalu, afriškemu leopardu, gepardu itd. Je soavtor več kot 100 znanstvenih in strokovnih člankov ter osmih knjig na temo divjih živali.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri