Knjiga spregovori: Potopljeni svet (J. G. Ballard) – dr. Iztok Osojnik

Prizorišče: Knjižnica Prežihov Voranc

Datum dogodka: torek, 19. november 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Kako literaturo analizirati? Kako o literaturi pisati?

Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih, ki jih vodi dr. Iztok Osojnik, pesnik, filozof, kritik, komparativist, zgodovinski antropolog, mednarodno uveljavljeni avtor številnih pesniških zbirk, romanov, monografij, esejev, razprav in strokovnih člankov, ki je za svoje delo prejel več domačih in tujih nagrad. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi slovenski ustvarjalci in književni prevajalci.

„Prevajalec dvakrat istega ne prevede enako, ker gre za tipično ustvarjalni, in ne avtomatičen proces.“
– Zdenka Škerlj Jerman

Peto sezono bralnega kluba Knjiga spregovori posvečamo književnim prevajalkam in prevajalcem, ki opravljajo pomembno vlogo kulturnega posrednika oziroma prinašalca vsebin iz drugih kultur v slovenski prostor. Ob knjigah iz različnih dežel bomo s prevajalkami več generacij spregovorili o svetovih, ki se nam kažejo skozi prevode, univerzalnosti dobre literature in drugih razlogih za branje prevodne književnosti v današnjih časih.

Roman kultnega britanskega pisca distopij J. G. Ballarda Potopljeni svet se dogaja v postapokaliptični prihodnosti, potem ko so se zaradi globalnega segrevanja stalili ledeniki, mesto pa je preplavila voda, ki je ustvarila svet omamno lepih, toda za življenje neprimernih močvirnih lagun. Zdesetkano človeštvo je zbežalo na sever, v nadrealistični, v prelestnih barvah prelivajoči se pokrajini pa še vztraja peščica posebnežev. Pisatelj raziskuje vplive okoljske katastrofe in ekstremnih življenjskih razmer na človeško duševnost in medčloveške odnose.

Gostja: prevajalka Petra Meterc Vodi dr. Iztok Osojnik.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri