Nizozemščina, svetovni jezik – dr. Anita Srebnik

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 3. december 2019 ob 18:30

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Kaj je pravilneje: nizozemščina, holandščina ali flamščina? In kako je z angleškim »Dutch«? Zaplete se že pri poimenovanju za sam jezik, kar bomo poskušali pojasniti in se pri tem hkrati sprehoditi po poti, ki jo je nizozemščina ubirala skozi zgodovino.

Dotaknili se bomo nekaterih njenih glavnih značilnosti, predvsem v primerjavi s sorodnima nemščino in angleščino.

Nizozemščino naj bi po celem svetu govorilo približno 28 milijonov ljudi. V zgodovini je Nizozemska odigrala pomembno vlogo in v 17. stoletju je bila ena najmočnejših trgovskih, pomorskih in kolonialnih velesil.

Deloma bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, kje je nizozemščina vse do današnjih dni pustila svoje sledi, pri čemer ne bomo mogli mimo njene »mlajše sestre« afrikanščine. Na koncu še na kratko pogled v prihodnost.

Zakaj nizozemščina sodi med najvitalnejše jezike na svetu in kako se to odraža v razvitosti njene jezikovne infrastrukture?

Dr. Anita Srebnik je lektorica za nizozemski jezik in kulturo na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko FF Univerze v Ljubljani. Njena raziskovalna področja segajo od nizozemske leksikografije do nizozemske književnosti s poudarkom na zgodovinskih avantgardah.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri