Johannes Vermeer in inovativne značilnosti njegovega slikarstva – Darko Slavec

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 3. december 2019 ob 20:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slikar Johannes Vermeer je poleg Rembrandta van Rijna in Fransa Halsa najpomembnejši slikar 17. stoletja na Nizozemskem.

Njegove podobe interierjev niso samo žanrske podobe, temveč predvsem likovno, estetsko, inovativno in tehnološko dovršene celote, ki s svojo svetlobo, barvitostjo in točkovno pikturalnostjo še danes delujejo sveže in sodobno.

Skrivnost Vermeerjevih umetnin se skriva v njihovi kompozicijski brezhibnosti, fotografski percepciji, izenačevanju barve in svetlobe, opuščanju poudarjenega baročnega odnosa svetlo-temno, poudarjanju barvne entitete ter v ploskovno izvedenih detajlih. V njegovih slikah je prisotna vrhunska izvedba kot posledica uporabe številnih slikarskih slojev in dolgotrajnega slikanja.

Z Vermeerjem sta posredno povezana tudi Nizozemca Piet Mondrian in Theo van Doesburg, ki v začetku 20. stoletja nadaljujeta to bistvo zreducirane in zgeometrizirane likovne izvedbe z uporabo primarne barvne lestvice ter bele in črne barve, kar opazimo tudi v Vermeerjevih slikah.

Darko Slavec je diplomiral na ALU v Ljubljani in je avtor 110 samostojnih slikarskih razstav doma in v tujini, bil je tudi dolgoletni profesor na Naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri