Umetniki in kupci – dr. Lev Menaše

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 4. december 2019 ob 18:30

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Nizozemska 17. stoletja je bila dežela, kjer so vsi kupovali dvoje, tulipanove čebulice in slike. Kako se je končala zgodba o tulipanih, vemo; zgodba o slikah se je končala bolje, a ne nujno za tiste, ki so jih ustvarjali.

Hiperinflacija kupcev je povzročila hiperinflacijo umetnikov; ti so povzročili hiperinflacijo slik, cen njihovih del pa to ni ravno dvignilo. Problem so reševali vsak po svoje.

Najbolj preprost odgovor je bila specializacija: ta je delal samo žanrske slike, oni samo tihožitja, tretji samo krajine in tako naprej. Izjeme so seveda obstajale, vendar so bile redke; večina umetnikov se je končno specializirala še ožje – ta je zaslovel, ker je znal še posebej briljantno naslikati limonine olupke, in oni, ker je do popolnosti obvladal saten. V takšnih ozkih nišah so se umetniki končno počutili varne in najbolj uspešni med njimi so za svoja dela zahtevali vsote, o kakršnih je tudi Rembrandt lahko samo sanjal.

Lev Menaše se je rodil leta 1950 v Ljubljani. Umetnostno zgodovino je študiral na FF v Ljubljani, kjer je doktoriral leta 1983 in od leta 1985 predaval občo zgodovino umetnosti novega veka.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri