Nizozemska arhitektura – Aleksander S. Ostan

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 4. december 2019 ob 20:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Po osamosvojitvi Nizozemske izpod španske nadoblasti je v njeni zlati dobi na širšem prostoru vključno s flamskimi mesti nastala specifična arhitektura cvetočih trgovskih mest.

V arhitekturi Amsterdama, Den Haaga, Rotterdama in tudi flamskih Bruslja, Antwerpna, Bruggea in Genta je nastala arhitektura mest, ki še danes odraža blišč in prestiž te zlate dobe poznosrednjeveške trgovine.

Nizozemsko podeželsko krajino na drugi strani zaznamujejo pristne, srednjeveške vasice z znamenitimi mlini na veter, ki so danes del svetovne dediščine Unesca. Velik del nizozemske krajine je tudi zaznamovan z impresivnimi nasipi, rečnimi kanali, ki so v stoletjih iztrgali morju skoraj polovico ozemlja današnje Nizozemske. Danes sta nizozemska moderna arhitektura in design evropski fenomen inovativnih smernic in trajnostnih, okolju prijaznih idej, ki v duhu novega vseeno spoštujeta tradicijo stare arhitekturne dediščine.

Aleksander S. Ostan je arhitekt in urbanist, predavatelj in publicist, fotograf in raziskovalec, ki deluje v širokem polju kulture bivanja. Predava na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, snuje, projektira, razstavlja ter objavlja v domači in tuji strokovni literaturi.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri