Natisni to stran

Pieter Bruegel (1525–1569) – dr. Sarival Sosič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 5. december 2019 ob 17:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Holandski in flamski slikar je bil v času življenja zelo cenjen umetnik, občudovan od sodobnikov. Toda o njem je ohranjeno zelo malo podatkov. Potoval je po Italiji in Franciji, zelo so ga pritegnile Alpe, zlasti pa morje, ladje in pomorstvo.

Sprva je živel v Antwerpnu in le zelo kratek čas v Amsterdamu. Preselil se je še v Bruselj, kjer so nastala njegova najboljša dela.

Bil je miren in je malo govoril, toda v družbi je rad plašil ljudi s pripovedmi o duhovih in rad je govoril šale. Imel je dva sina, oba slikarja: Pieter II (rojen 1564), imenovan peklenski zaradi pogostih podob ognja v ozadju, je kopiral očetove slike, in Jan (1568-1625), imenovan cvetlični. Največja zbirka njegovih del je na Dunaju, saj so kar 14 njegovih del kupili Habsburžani.

V njegovih delih je polno kritičnosti do časa in prostora, prisotne so raznolike in pestre ideje, filozofske misli in politične aluzije. Njegovo slikarstvo je nabito s simboliko in ekspresivnim likovnih jezikom. Veliko se je ukvarjal tudi z risbo, miniaturo in bakrorezi (grafika). Zapustil je okoli 40 slikarskih del.