330-let izida Slave vojvodine Kranjske

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: ponedeljek, 11 november 2019

Konec dogodka: torek, 31 december 2019

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slava Vojvodine Kranjske, izjemno delo polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, je izšlo leta 1689 v Nürnbergu. Ob 330-letnici izida smo v 2. nadstropju naše knjižnice pripravili pregledno razstavo o knjigi, ki še danes velja za eno najpomembnejših znanstvenih del o Kranjski.

Slava vojvodine Kranjske predstavlja kronsko delo slovenskega prostora v 17. stoletju in enega izmed temeljnih virov o njegovi preteklosti. Zajema 15 knjig, vezanih v štiri dele, ki skupaj obsegajo 3.532 strani velikega formata, poleg tega pa še 24 prilog in 528 bakrorezov. V njej je Valvasor Kranjsko predstavil s pomočjo zgodovine, geografije, topografije, medicine, etnologije, biologije, geologije in drugih ved. V slovenski jezik je bila v celoti prevedena leta 2013, tako lahko vse detajle tega bogatega dela odkrivamo šele v zadnjih letih. Avtorica razstave je Simona Pečenik.

V času razstave (10. decembra 2019 ob 19.00) bo mogoče prisluhniti predavanju Janeza Weissa, ki bo spregovoril o dolgi poti prevoda osrednjega Valvasorjevega dela.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri