Natisni to stran

Zadnja evropska vojna ter spopadi na Daljnem vzhodu – ddr. Igor Grdina

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: četrtek, 12. december 2019 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Ameriški zgodovinar John Lukacs je vojno na stari celini v letih 1939-1941 označil za zadnjo evropsko vojno. Po zasedbi Danske in Norveške se je nacionalsocialistična Nemčija usmerila proti Zahodu.

Dosegla je velike uspehe na kontinentu, ni pa ji uspelo zlomiti Velike Britanije in potem ne Sovjetske zveze.

Ob koncu maja in v začetku junija 1940 je bila Nemčija prvič, oktobra in v začetku novembra 1941 pa drugič, blizu popolnega uspeha na bojnem polju, vendar sta oba njena tedanja osrednja nasprotnika vzdržala njen pritisk. Mussolinijeva paralelna vojna v Sredozemlju in Vzhodni Afriki je doživela neuspeh.

Po tretji izvolitvi predsednika Roosevelta za voditelja Združenih držav Amerike je tudi Washington začel sodelovati v vojni. Že pred vključitvijo vanjo je prevzel velik delež njenega financiranja in pošiljal vojaški material silam, katerih obramba je bila v interesu ZDA. Je pa v tem času na daljnem vzhodu še naprej potekala japonsko-kitajska vojna; Japonska je v njej zabeležila velike uspehe, vendar tudi ona ni mogla zmagovito skleniti sovražnosti; ob ameriških pritiskih nanjo se je odločila napasti tudi ZDA.