Bušijevi in ostali pravljični svetovi – Mojca Fo

Prizorišče: Knjižnica Prežihov Voranc

Začetek dogodka: torek, 07 januar 2020

Konec dogodka: petek, 31 januar 2020

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Mojca Fo, ena najprepoznavnejših slovenski ilustratork, rada opazuje drobne detajle, čudovite prehode barv, senc in oblik. Čez površine velikih platen razprši zgodbe, podzgodbe in velike svetove podzavesti, ki so globoki in arhetipsko zasidrani.

Od nekdaj rada išče točke, jih povezuje v konstelacije zvezd na platnih in v konstelacije povezav med srci.

Odprtje razstave z nastopom ženske vokalne skupine Katice in koledniškim programom bo 7. januarja ob 18.00.

 

Mojca Fo o svojem ustvarjanju:

Zgodbe in podzgodbe, veliki svetovi podzavesti stisnjeni na majhno površino. Zopet svetovi podzavesti, konstelacije, razpršene čez površine velikih platen. Kakor bi, ne glede na posamezno sliko ali kolekcijo, celo v različnih stilih, val istega morja želel zajeti vse, kar želim in kot umetnica moram strniti v podobe, ki se izrisujejo pod mojimi prsti mistično neustavljivo.

Silovito rada opazujem drobne detajle. Čudovite prehode barv, oblik, ostra izrisovanja senc. Pa drugače piš vetra, naježeno kožo čustev, notranje glasove, ki govorijo ter zaznavajo pojave, ki jih ne razumem. Od tod, od nekdaj, sem iskala točke, jih povezovala v konstelacije zvezd na platnih, v konstelacije povezav med srci. Tu, sem ugotovila, se vse začenja in končuje daleč nekje - v podzgodbah.

Pravljice in izpovedi na platnih so globoke, arhetipsko zasidrane v meso in kri podzavesti človeka. Vsaka beseda najde svojo trdno oporo v razmerju do celotne povedi. Oblika v razmerju do barv, esenca v razmerju do duše. In posamezne konstelacije v razmerju do velikih konstelacij, v vesolju in daleč čez. Tu sem.

Buši je pa mali figurin, ki ga je nekoč izumila moja hčerka Krasa. Kar sam se je razvil iz tople otroške duše in sedaj zganja vragolije ter si si izmišljuje zgodbe.

Več na njeni spletni strani: 

http://www.fo.si/

 

Nastopajoče:

Katice so ženska vokalna skupina iz Ljubljane, ki jih druži navdušenje nad pestrostjo slovenske ljudske pesmi in želja po iskanju novih poti, ki povezujejo stare, preproste in lepe pesmi z novimi časi in modernimi okusi. Prepevajo izvirne ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin, še najraje one z obrobja slovenskega etničnega prostora, iz Rezije, Bele krajine, Istre in Prekmurja, kjer so pod vplivom sosednjih kultur postale še posebej raznolike. Pojejo tudi sodobne priredbe ljudskih pesmi. Velik izziv jim predstavlja povezovanje starega z novim, tradicionalnega s sodobnim.

 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri