Knjiga spregovori: V temo (Anna Bolava) – dr. Iztok Osojnik

Prizorišče: Knjižnica Prežihov Voranc

Datum dogodka: torek, 28. januar 2020 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Kako literaturo analizirati? Kako o literaturi pisati?

Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih, ki jih vodi dr. Iztok Osojnik, pesnik, filozof, kritik, komparativist, zgodovinski antropolog, mednarodno uveljavljeni avtor številnih pesniških zbirk, romanov, monografij, esejev, razprav in strokovnih člankov, ki je za svoje delo prejel več domačih in tujih nagrad. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi slovenski ustvarjalci in književni prevajalci.

„Prevajalec dvakrat istega ne prevede enako, ker gre za tipično ustvarjalni, in ne avtomatičen proces.“
– Zdenka Škerlj Jerman

Peto sezono bralnega kluba Knjiga spregovori posvečamo književnim prevajalkam in prevajalcem, ki opravljajo pomembno vlogo kulturnega posrednika oziroma prinašalca vsebin iz drugih kultur v slovenski prostor. Ob knjigah iz različnih dežel bomo s prevajalkami več generacij spregovorili o svetovih, ki se nam kažejo skozi prevode, univerzalnosti dobre literature in drugih razlogih za branje prevodne književnosti v današnjih časih.

Psihološki triler V temo (Anna Bolava) je stkan okoli rane, ki se nepojasnjeno pojavi na desnici zeliščarice Anne Bartákove, tik preden zaradi rekonstrukcije izgubi službo pri prevajalski agenciji v Pragi. In kakor ta rana iz poglavja v poglavje bolj zeva, tako se odpira vse več vprašanj.

Zaradi rane se plasti človekovega bivanja luščijo pred bralčevimi očmi. Če smo na začetku še sredi civilizacijskega modela z začetka 21. stoletja, pa polagoma, z vse večjo protagonistkino ločenostjo od družbe, drsimo v divjino ...

Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri