Preobrat – ddr. Igor Grdina

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 20. januar 2020 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Leto 1942 je prineslo preobrat v vojni: sile osi so doživele popoln poraz v bitki pri Midwayu in na puščavski fronti v Egiptu, z obkolitvijo nemške 6. armade pa se je bitka za Stalingrad prevesila v sovjetsko korist.

To je prineslo zaostritev v vseh deželah: napori za povečanje vojne produkcije so postali tako pomembni kakor bojevanje samo. Zahodni zavezniki so sistematično bombardirali Hitlerjevo "evropsko trdnjavo", Nemčija pa je stavila na podmorniško vojskovanje.

Nacisti so po omejenih pobojih Judov prešli k holokavstu, k načrtu za popolno iztrebljenje Judov na evropski celini, hkrati pa so od zasedenih držav terjali polno kolaboracijo

Januarja 1943 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt v Casablanci izjavil, da je za ZDA in zavezniške sile sprejemljiva samo brezpogojna kapitulacija sovražnih držav; s tem je svetu naznanil, da Hitler vojno izgublja in dal vedeti, da bo mir, ki bo sledil, drugačen, kakor je bil po prejšnjih oboroženih spopadih.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri