×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 70
Natisni to stran

Ptice skrite v papirju: druženje/kramljanje z avtorico razstave, akademsko slikarsko Marijo Prelog

Prizorišče: Knjižnica Jurij Vega

Datum dogodka: torek, 10. september 2013 ob 18:00

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Razstava vključuje knjigo umetnika - nekakšen priročnik za izdelavo različnih ptičjih figur, ki predstavlja še mnogo več, poleg tega pa še tri sklope, in sicer originalne ilustracije ptic iz knjige, 'jato' čez 430 lastovk ter 'Ptice skrite, izrezane in zložene'; druženje bo potekalo po izteku rednega delovnega časa Trubarjeve hiše literature.

O razstavi:

Z naslovom Ptice skrite v papirju je nastala knjiga, knjiga umetnika. Lahko bi rekli, da je to priročnik za izdelavo različnih ptičjih figur, a je mnogo več kot le to. Je knjiga, ročno sestavljena iz grafik - risb dvanajstih ptic ter njihovih izrezank in zloženk v pop-up notranjosti knjižnega bloka. V njej boste odkrili štorkljo, kakapa, raco mlakarico, dolgorepko, vrabca, srako, velikega detla, sivo vrano, laboda grbca, malega pingvina, sovo uharico in kmečko lastovko.

Umetnica Marija Prelog je delo ustvarjala pozimi in spomladi leta 2012. Knjiga je izdelana v štirih izvodih, v formatu 26cm x 25cm x 2,8cm. Vezana je s spiralo v trde platnice. Na mednarodnem natečaju Shin Jidai v Minnesota Center for Book Arts v Minneapolisu je bila  razstavljena kot ena izmed petdesetih izbranih del.

Ptice skrite v papirju je tudi naslov razstave, ki ob  'knjigi umetnika' vsebuje še tri sklope:

  • Originalne ilustracije ptic iz knjige. Le te so nastajale za druge knjižne projekte ali dogodke in so bile ob skicah podlaga za nastanek izrezank-zloženk, prostostoječih ptic, prepoznavnih v drži in obliki.
  • 'Jato' čez 430 lastovk, mestnih in kmečkih, izrezanih in zloženih iz prosojnega papirja v tehniki kirigami, 'posejanih' po zidovih kot instalacija. (Živalske 'rezljanke in zlaganke' z avtorsko realistično noto na osnovi prostorskega risanja živali Marija Prelog ustvarja izdeluje že več kot dvajset let.)
  • 'Ptice skrite, izrezane in zložene'  v brezplačnikih, reklamah, ostankih papirja, katalogih. Ta del razstave nam je tudi v premislek o bivalnem okolju ptic.

Razstava je bila izbrana na MOL natečaju za leto 2013. Postavljena je v Trubarjevi hiši literature in je na ogled  v času delovanja hiše in dogodkov v mesecu septembru 2013.