Depresija kot izziv in kot priložnost za osebno rast – mag. Miran Možina, dr. med.

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: torek, 25. februar 2020 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Veliko strokovnjakov in žal tudi večina ljudi verjame, da je depresija nekaj zgolj negativnega – bolezen, napaka, hiba, okvara, slabost ali celo greh. V umetnosti in filozofiji pa se je od renesanse naprej razvijal tudi t. i. poetični pogled, ki poudarja, da je lahko prehodno stanje in mogoč vir za osebno rast in ustvarjanje.

Farmacevtska industrija spodbuja medicinski pogled, ker si s tem širi trg za prodajo antidepresivov in anksiolitikov. Tako se je z dobičkonosnimi motivi preveč vpletla v delo zdravnikov, ki danes preširoko postavljajo diagnozo »velika depresivna motnja« in se prehitro odločajo za zdravila ter zanemarjajo eksistencialni psihoterapevtski in psihosocialni – skupnostni pogled in pristop.

Ob zgledu številnih znanih umetnikov, filozofov, znanstvenikov in mistikov, ki so za svoje navdihujoče stvaritve črpali navdih iz lastnih depresivnih izkušenj, bomo na predavanju iskali bolj pozitiven in bolj uravnovešen pogled na depresijo. Na tak način lahko tudi bolj osveščeno in kritično uzremo, kako v sodobnem času družbene spremembe, ki so povezane z neoliberalizmom, potrošništvom, pretiranim individualizmom, naraščanjem družbene neenakosti, gonjo za uspehom in užitkom, prispevajo k povečanju depresivnih in anksioznih duševnih težav.

V času, v katerem prevladujeta biologistični in individualistični pogled na depresijo, je važno, da se temu trendu upremo in jo poskušamo uzreti širše, z družbene in kulturne perspektive; da se pri tem tisti, ki smo jo doživeli, otresemo sramu; da jo destigmatiziramo in jo izkoristimo kot priložnost za spremembo sebe in družbenih razmer.

Mag. Miran Možina, dr. med., psihiater in psihoterapevt, dekan in direktor Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri