Eros in prijateljstvo – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 9. marec 2020 ob 17:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Če se zdi, da ima eros kot strastna ljubezen danes še vedno pomembno vlogo v naših življenjih, pa bi to težko trdili za prijateljstvo ali philio - ne glede na številna spletna socialna omrežja, kjer se "prijatelji" štejejo v stotinah.

Ob tematiziranju pomena prijateljstva v zgodovini filozofije - od antike (Platon, Aristotel, Seneka) do novega veka (Montaigne in Nietzsche) - se bomo vprašali: Kaj nam prijateljstvo pomeni danes, ko v medčloveških interakcijah šteje predvsem pragmatično zbiranje površnih znancev, spletnih neznancev ali potencialnih poslovnih partnerjev?

Čemu bi torej še tratili svoj dragoceni čas, ki je denar, za prijateljske vezi z vsebinsko sicer privlačnimi ljudmi, ko pa nam pri naši skrbi za družbeni status in materialne pridobiti ne pridejo prav?

Morda zato, ker "imeti in znati razvijati prijateljsko razmerje" od grške antike do danes ostaja gibalo duhovnega razvoja človeškega posameznika in obenem nujna nadgradnja vseh naših zavezujočih in "zaresnih" med osebnih odnosov - za razliko od množice navideznih!

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri