Bajna popotovanja – Alenka Spacal

Prizorišče: Knjižnica Prežihov Voranc

Začetek dogodka: sreda, 01 april 2020

Konec dogodka: četrtek, 30 april 2020

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Ilustratorka Alenka Spacal se v galeriji Knjižnice Prežihov Voranc predstavlja z ilustracijami iz dveh avtorskih slikanic, ki sta leta 2018 izšli pri Bajalki: Kako ti je ime? in Modre ptičje misli.

Odprtje razstave z nastopom glasbeno performativne skupine "Za srce mo" bo 1. aprila ob 19.00.

Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je štiri avtorske slikanice. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah, razstavlja pa na razstavah ilustracij doma in v tujini.

Avtorica odstira svoje pravljične svetove v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in tempere. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja ročno slikanje ilustracij. S svojimi knjižnimi podobami vabi otroke na bajna popotovanja, ki jih subtilno slika v mozaičnem ilustratorskem slogu. Njene poosebljene živali se pogosto poigravajo s temami spola, ki jih v slikanici Kako ti je ime? spremljajo raziskovanja črk in imen. V Modrih ptičjih mislih razkriva modrosti ptic, ki niso modre samo zaradi modre barve kril.

Glasbeno performativna skupina Za srce mo se je formirala konec leta 2016. Sestavljata jo dve bivši članici skupine Uluru - Valentina Praprotnik in Zvonka T. Simčič in dve pevki, ki še vedno aktivno sodelujeta v ŽPZ Kombinat - Mateja Mavri in Simona Tomažič. V izhodišču vokaliziranega performansa se naslanjajo na ljudsko izročilo Rezije, predvsem v tem, da svojega dela nikoli ne notirajo.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri