Zelo kratke zgodbe - Tomaž Lapajne Dekleva

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: sreda, 23. september 2020 ob 18:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Predstavitev ene najbolj duhovitih knjig, kar jih je izšlo letos! Tomaž Lapajne Dekleva je predvsem gledališki ustvarjalec, a tudi avtor več objavljenih in uprizorjenih dramskih ter proznih besedil. Tokrat bo predstavil zbirko Zelo kratke zgodbe, ki je izšla pri Kulturnem centru Maribor v zbirki Frontier.

Marija Švajncer je o knjigi zapisala:

"Pisec spretno in domiselno parafrazira znane zgodbe, pesmi, pravljice, pregovore in izreke. V njegovi preobleki zaživijo na novo, duhovito in bralno vznemirljivo. Tudi nonsens učinkuje privlačno in povedno. Izpusti zadnjo črko, poigrava se s sinonimi, v eni od zgodb skoraj vse besede začne z isto črko. Preigrava pregovor nomen est omen (ime je znamenje – v imenu se včasih skriva kak pomen). Preprostost zapisanega je samo navidezna, saj se individualne zgodbe pogosto prevesijo v splošne pobude, univerzalne vidike in človekoljubno obarvano vsebino. Avtor je humanist – nasprotnik vojne in zla v drugih pojavnih oblikah. Pri črki T opredeli samega sebe in pravi, da je nekoč (tudi sicer se večina kratkih zgodb začne z Nekoč je živel …) živel Tomaž, ki je pisal zabavne stvari, prav zdaj jih beremo. In res, knjiga Zelo kratke zgodbe je zabavna, nevsiljivo poučna, na videz preprosta, v resnici pa globoka in sporočilno bogata. Slog je razgiban, besedišče prečiščeno, besedne igre izvirne, odzivanje na čas in prostor pa tako kritično kot tudi hudomušno."

Dogodek bo vodila Nina Vombergar.

Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bodo prireditve izpeljane v skladu z navodili NIJZ.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri