Črno bela divja Afrika – Lidija Okleščen

Prizorišče: Knjižnica Prežihov Voranc

Začetek dogodka: torek, 08 september 2020

Konec dogodka: sobota, 26 september 2020

Ciljna skupina: Odrasli

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Razstava fotografij predstavlja najbolj ogrožene vrste živali, ki živijo v Afriki. Črno bela tehnika je prikaz razmer v katerih se trenutno nahaja najbolj izkoriščana celina.

Posledice širjenja mest, kmetijskih površin, krčenja gozdov in tuji divji lovci so živali pripeljale na rob izumrtja. Zavedajmo se odgovornosti in naredimo nekaj za svetlobo na koncu temnega tunela.

Odprtje razstave bo 8. septembra ob 18.00.

 

Lidija Oklešen o svojem ustvarjanju:

Afrika, pogovorno tudi črna celina, je za Azijo druga največja celina tako po površini kot po prebivalstvu. Evropejci so jo kot vir poceni delovne sile in naravnih bogastev najdlje izkoriščali. V naravno bogastvo Afrike pa niso spadale samo bogate rudnine (diamanti, zlato, baker, železo, svinec) in rastlinske surovine (čaj, tobak, koruza, banane, bombaž) temveč tudi živali, ki so postale plen lovcev na trofeje Nekatere vrste so že izginile, mnogim pa danes grozi izumrtje. Mednje spadajo tudi ljudem najbolj poznane živalske vrste kot so nosorog, lev, slon, gepard, žirafa, leopard. Stanje je zelo kritično, če recitiram besede švedskega naravoslovca Johan Rockstroma: »Ljudje nismo več majhen svet na velikem planetu. Smo velik svet na majhnem planetu, na katerem smo dosegli točko zasičenosti«.

Z razstavo fotografij in predstavitvijo najbolj ogroženih vrst živali Afrike želim opozoriti na kritičnost situacije. Živalim se je v zadnjih desetletjih zaradi širjenja mest, širjenja kmetijskih površin in krčenja gozdov življenjski prostor močno skrčil, a najpomembnejši vzrok za hitro izginjanje živali v divjini so tuji divji lovci. Glavni razlog za opustošenje sta lov in trgovina. Zadnji čas je, da te markantne živali zavarujemo pred izumrtjem. Kadar potujemo se tudi sami izogibajmo nakupom raznih suvenirjev, ki bi lahko izvirali iz divjih živali. Ne reagirajmo na ponudbe storitev z divjimi živalmi, kot je slikanje z levjim mladičkom, sprehod z mladim levom, jahanje na slonu, obiski vzrejališč divjih živali... Zavedajmo se, da je za vsako ponudbo edina žrtev žival, ki bo prej ali slej umrla zaradi izkoriščevalskih teženj. To pa lahko preprečimo le z dejanji, ki bodo povzročila izumrtje povpraševanja po ogroženih vrstah. Brez povpraševanja ne bo ponudbe. Naj bo edina zabava na popotovanjih le vaš fotoaparat.

Razstava je v črno beli tehniki, saj »ob koncu črnega tunela vidim svetlo luč prihodnosti«.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri