Ljubljana v gibljivih slikah: Kolizej

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: četrtek, 10. oktober 2013 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Oktobra zaključujemo cikel domoznanskih filmskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah – tokrat bomo obudili spomin na porušeni ljubljanski Kolizej.

Kolizej so zgradili leta 1847 in je zaradi svoje monumentalnosti dobil ime po rimskem Colosseumu, leta 2005 pa je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Do leta 2011, ko so ga porušili, je s svojimi 6 dvoranami in 126 sobami veljal za edini še obstoječi primer večnamenske megastrukture s sredine 19. stoletja. O zdaj že neobstoječi stavbi in njenih dilemah nam bo spregovorila mag. Darija Mavrič Čeh v predavanju Nekoč je stal Kolizej ... Ogledali si bomo še filmsko zgodbo AGRFT Kolizej (1984) režiserja Žarka Lužnika in posnetke rušenja zgradbe iz leta 2011 Džordža Todorovića. Pogovarjali se bomo tudi z nekdanjimi prebivalci Kolizeja, ki nam bodo pripovedovali o okoliščinah bivanja v starodavni stavbi sredi Ljubljane.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri