Velika eksplozija v Ljubljani

Zasebna zbirka Zasebna zbirka

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: četrtek, 14. november 2013 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v četrtek, 14. novembra 2013, ob 19. uri na predavanje mag. Tadeja Brateta in pogovor z inženirjem g. Tomažem Potzo.

Domoznansko predavanje se tokrat loteva manj znanih plati zgodovine Ljubljane. Mag. Tadej Brate, mednarodno uveljavljeni strokovnjak za varstvo tehniške dediščine, dejaven publicist in raziskovalec zgodovine tirnega prometa, nam bo predstavil dogodek z ljubljanske železniške postaje, ki je 8. junija 1945 dobesedno močno pretresel in tudi prestrašil prebivalce Ljubljane. Le prisebnost železničarskih delavcev je preprečila nesrečo velikih razsežnosti. Dogodek je ostal v javnosti skorajda nezabeležen, o njem takratni časopisi niso poročali. Ostal pa je v spominih prebivalcev Ljubljane: o njem nam bo v pogovoru s predavateljem spregovoril očividec, inženir in Ljubljančan g. Tomaž Potza, ki je iz tematsko sprva nepojasnjenih arhivskih fotografij, namenjenih odpisu, razpoznal usodni dogodek.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri