Zbirka ekslibrisov Nuše Lobnikar

Iz zbirke Nuše Lobnikar Iz zbirke Nuše Lobnikar Slovanska knjižnica

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Začetek dogodka: ponedeljek, 11 november 2013

Konec dogodka: petek, 31 januar 2014

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica predstavlja del obsežne zbirke ekslibrisov Nuše Lobnikar, ki jih je Društvu Exlibris Sloveniae in Slovanski knjižnici l. 2012 darovala hčerka Darja Lobnikar Lovak. Gre za drobne bisere, umeščene med likovno umetnost in atribut knjige, za male grafike v tesni povezavi s knjigo in njenim lastništvom.

Slovenska beseda »ekslibris« izhaja iz latinske zveze »ex libris«, kar pomeni »iz knjig«. Smiselno bi jo lahko prevedli »iz zbirke knjig« ali tudi »iz moje knjižnice«. Izraz pomeni oznako, ki bralca opozarja, čigava last je knjiga, ki jo drži v rokah, podobno kot na to kažejo podpis, pečat, ipd. Ekslibris v ožjem pomenu je na listku oblikovan knjižni znak, ki ga lastniki nalepijo na notranjo stran sprednjih platnic. Nanaša se na lastnika in navadno nosi tudi njegovo ime, lahko pa ime institucije, čigar last je knjiga. Oznaka za lastništvo knjige je sčasoma postala predmet umetniške izdelave in se razvila v obliko male grafike, ki jo najpogosteje spremlja še podpis izdelovalca. Motivno se ekslibrisi pogosto simbolno ali humorno povežejo z lastnikom knjige, včasih tudi z vsebino same knjige. Estetsko izdelan ekslibris je knjigi v okras, neredko že kar umetnina v malem, ki vzpostavlja intimno povezavo med umetnostjo, njenim lastnikom in knjigo kot posebno vrednoto. Pri izdelavi knjižnih znakov umetniki pogosto uporabljajo eno izmed grafičnih tehnik - lesorez, linorez ali bakrorez – največkrat take, ki predpostavljajo večkraten odtis za večje število knjig, zato pa tudi matrico.

Nuša Lobnikar (1918-1999), roj. Spiller-Muys, je bila dejavna članica Društva Exlibris Sloveniae in strastna zbirateljica ekslibrisov. V Ljubljani delovala kot bančna uslužbenka, zato pa dolga leta kot dokumentalistka-informatorka. Kot poliglotki ji je uspelo navezati stike z mnogimi tujimi umetniki in zbrati obsežno zbirko umetniških ekslibrisov znanih tujih, pa tudi domačih avtorjev. Zbirko Nuše Lobnikar odlikuje skrbna urejenost in bibliotekarsko natančen popis podatkov: o avtorjih in državah izdelave, lastnikih, ki so jim ekslibrisi namenjeni, tehnikah izdelave in tudi načinih nabave.

Razstava, katere avtorica je Jana Pinterič, prikazuje zbirateljsko delo Nuše Lobnikar, njene osebne ekslibrise, ekslibrise znanih slovenskih osebnosti ter ekslibrise drugih držav.

Einspielerjeva 1, 2. nadstropje.

 

 

 

 

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri