Federico Garcia Lorca – Nika Sirk Rigler, Nada Kavčič, Urška Klasinc, Alenka Cukjati, Peter Jančar, Meta Kolenc, Suzana Rahija in Domen Korošec in glasbena skupina Mascara

Prizorišče: Knjižnica Podpeč

Datum dogodka: sreda, 27. november 2013 ob 18:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Študentje oddelka za romanske jezike Filozofske fakultete v Ljubljani bodo predstavili poezijo znamenitega španskega pesnika in publicista Federica Garcie Lorce. Lorcina poezija bo predstavljena tako v španskem kot tudi slovenskem jeziku, literarni dogodek pa bo obogaten s špansko glasbo skupine Mascara.

Skupino Mascara  sestavljajo Polona Udovič (glas), Timi Krajnc (kitara), Vojko Vešligaj(kitara) in Mitja Režman (bas kitara).

Federico Garcia Lorca je ključna osebnost španske pesniške generacije 1927 in simbolnedolžnih žrtev krvave državljanske vojne. V svojih delih je udejanil sintezo vplivov modernizma, ljudske poezije, umetne baročne poezije in nadrealističnih teženj, proslavil pa se je z deli Ciganskiromancero, Pesnik v New Yorku, Krvava svatba in Dom Bernarde Albe.

Pesnik je v svoji najbolj značilni liriki iskal bistvo 'ciganske duše', kajti »cigansko je tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v moji deželi, pa tudi najznačilnejše določilo in tisto, kar ohranja žar, kri in abecedo andaluzijske in univerzalne resnice.«Garcia Lorca v domovini ne velja le za enega največjih lirikov 20. stoletja, marveč je tudi simbol nasprotnikov generala Franca, ki so padli v krvavi državljanski vojni. Kot glasen republikanec, homoseksualec in umetnik, ki je pisal o trpljenju marginaliziranih skupin, je bil Lorca poosebitev vsega, čemur so nacionalisti nasprotovali in primerna tarča njihovega srda. Avgusta 1936, le mesec dni po Francovi vstaji, ki je sprožila vojno, je bil 38-letni pesnikaretiran, zaslišan in odveden pred strelski vod v bližini vasice Víznar. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto, oddelkom za romanske jezike.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri