Španski tradicionalni plesi – Coraviento

Prizorišče: Knjižnica Podpeč

Datum dogodka: sreda, 27. november 2013 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Plesna skupina Coraviento, ki v različnih zasedbah predstavlja kulturo in umetnost flamenka, bo predstavila osnove tega tradicionalnega španskega plesa. Flamenko je glasbena in plesna umetnost, ki izvira iz znamenite španske pokrajine Andaluzije, kjer je prišlo do stika mnogih kultur, ki so s svojim bogastvom oplemenitile tako špansko, kot svetovno zgodovino ter umetnost.

Sam izraz flamenco se je izoblikoval šele v 18. stoletju in je pomenil samo vrsto glasbe s sefardskimi, mavrskimi, indijskimi ter romskimi koreninami. Flamenko je predvsem umetnost, ki je nastala iz človekove prvinske potrebe po izražanju čustev. Dolgo časa zatirani andaluzijski Romi so stoletja trpeli lakoto, revščino in poniževanje, zato so razvili poseben odnos do glasbe in plesa, ki sta jim pomenila odmik iz realnosti ter možnost, da najdejo  uteho svojemu trpljenju, ko le to delijo z drugimi. Razvilo se je mnogo zvrsti, ki se med seboj razlikujejo po ritmu glasbe in sporočilnosti vse pa ostajajo spoštljive do tradicije n z njo z roko v roki nadgrajujejo umetnost flamenka.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri