×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 77

Urne zgodbe

Prizorišče: Knjižnica Jurij Vega

Datum dogodka: torek, 21. januar 2014 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

V mesecu januarju začenjamo nov cikel dogodkov in sicer razgiban projekt pisanja proze v živo, v katerem se bodo vsakokratni tekmovalci pomerili med seboj v ustvarjanju pred publiko in sicer po vnaprej zadanih navodilih.

Strokovna žirija bo budno spremljala ustvarjanje in ga ob zaključku večera tudi komentirala, umanjkal pa ne bo niti gost večera, s katerim bomo poklepetali v času, ko bodo naši avtorji pisali svoje kratke (kratke) zgodbe (prozne tekste, dolge do 2000 znakov). Prvi bo z nami vsestranski Vinko Möderndorfer!

Na otvoritvenem večeru Urnih zgodbah bodo nastopili: Sara Sajovec, Aleksandra Surla, Ada Černoša, Domen Babič, Samo Petančič in Matjaž Pikalo.

O ustvarjalcih: Matjaž Pikalo (1963) je večstranski umetnik. Diplomiral je iz etnologije in sociologije kulture (1988). Podiplomski študiju je nadaljeval v Parizu (1990). Za poezijo je prejel mednarodno (drugo) nagrado Pablo Neruda v Trstu (1998) in dobil priznanje na mednarodnem natečaju Arte senza confini za pesem Misli dobro in modro (2004), po kateri so posneli tudi istoimenski kratek film (2010). Za predstavljanje svoje poezije je ustanovil glasbeno skupino Autodafé (1994), s katero je posnel tri zgoščenke in glasbo za dva kratka filma. Piše tudi prozo. Napisal je tri romane, tri knjige o nogometu, štiri knjige kratkih zgodb za otroke in mladino, štiri slikanice, štiri pesniške zbirke, eno za otroke, scenarij za kratki film, eno dramsko delo za odrasle in tri za otroke ter libreto za muzikal. Za knjigo kratkih zgodb Luža je prejel nagrado večernica (2002). Za isto delo je prejel tudi častno priznanje IBBY Honour List 2004 v Capetownu. Za slikanico D'Slamina je na mednarodnem natečaju za najboljšo zgodbo za otroke in mladino, prejel drugo nagrado mesta Schwanenstadt (2008).

Samo Petančič, rojen leta 1980 v Ljubljani, ljubitelj trash fantazijske in sci-fi literature. Delovne obveznosti urejevalca spletne strani časopisa Delo in občasnega avtorja člankov za ljubljansko redakcijo Dela poskuša presekati s pisanjem kratkih zgodb, a jih le redko objavlja, ker mu je ljubši format romana. Če mu bosta inspiracija in delovna disciplina mila, v prihodnosti načrtuje dokončanje družbenokritičnega romana. Njegovo edino javno objavljeno delo je leta 2006 pri založbi Goga izdani fantazijski roman Pota magov.

Aleksandra Surla se je rodila leta 1987 v Ljubljani. Je diplomirana medjezikovna posrednica, trenutno pa končuje magistrski študij primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti UL. Je novo ime na slovenski literarni sceni, njene kratke zgodbe so bile do sedaj objavljene v oddaji Izbrana proza na programu Ars, objavljene pa bodo tudi v reviji Literatura.

Ada Černoša je o sebi zapisala: Ada Černoša je polnočasna tečna feministka, prostočasna študentka primerjalne književnosti in slovenistike in bodoča tetka z mačkami. Literarno pot je začela pri Novem zvonu, trenutno pa piše prozo za Tribuno.

Domen Babič se je izrekel: Z mentaliteto Milana Kučana v devetdesetih potujem drugače kot on - po vetru, namreč.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri