"Bolj kot Delije, Korine, Cintije": podoba ženske v starem Rimu in novi Sloveniji

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: torek, 25. februar 2014 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v torek, 25. februarja 2014, ob 19. uri na drugo predavanje iz cikla Zakaj smo vsi (še) Rimljani? Predavala bo dr. Maja Sunčič.

Slovanska knjižnica pripravlja ob dvatisočletnici Emone cikel strokovnih predavanj s skupnim naslovom Zakaj smo vsi (še) Rimljani? Spraševali se bomo o dediščini, ki so nam jo zapustili stari Rimljani: ali še vpliva na naša življenja, koliko nas morda nevede obremenjuje, koliko pa nam je še vedno v navdih in spodbudo.

Februarsko predavanje se bo lotilo vprašanja ženske v antiki in danes. Predavateljica dr. Maja Sunčič je prevajalka, antropologinja in znanstvena sodelavka na ISH, Fakulteti za podiplomski humanistični študij. V slovenski prostor je prinesla prve obsežnejše prevode Plutarhovih Moralij, filozofskih esejev in razprav enega najpomembnejših grško-rimskih zgodovinarjev, pa tudi prevode starogrškega komediografa Aristofana in dramatika Evripida. Med drugim je urednica knjižne zbirke Dialog z antiko. Poleg drugih antropoloških vidikov se intenzivno posveča zlasti proučevanju vloge in položaja ženske, kakor je razvidna iz zgodovinskih, največkrat Plutarhovih spisov ali drugih antičnih del. Antičnim ženskam je posvetila kar štiri monografije. Predavanje, ki se ne bo izognilo problematiki zakonske zveze in konstrukciji idealne podobe ženske nekoč in danes.

Druge prireditve v Slovanski knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri