×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 77

Miloš Kosec – Ruševine kot arhitekturni objekt

Prizorišče: Knjižnica Jurij Vega

Datum dogodka: četrtek, 23. januar 2014 ob 17:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Avtor knjige Miloš Kosec je zaključil Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani, za svojo diplomsko nalogo, na kateri temelji knjiga Ruševine kot arhitekturni objekt, je leta 2013 prejel študentsko Plečnikovo priznanje.

Knjiga je izšla pod okriljem umetniško-izobraževalnega društva PRAZNINE, ki deluje z namenom širjenja zavedanja potrebe po pisanju in razmišljanju o arhitekturi in umetnosti, ustanovni člani pa so danes že nekdanji študentje Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

»Pred svežimi ruševinami, ki dajejo čutiti pokol, nihče mirno ne sanjari.«

Ko je gospodarska kriza prekinila z iluzijo o nezadržnem napredku po »koncu zgodovine«, so se strani medijev in stene fotografskih galerij začele polniti s podobami zapuščenosti in propada. Ekonomska in družbena kriza je obnovila zanimanje zahodne družbe z ruševinami in jo povezala z ruševinsko pokrajino Detroita, ZDA ter z na pol zaključenimi ljubljanskimi gradbišči. Fascinacija z ruševinami pa ima že častitljivo tradicijo, ki kot senčni dvojček spremlja zahodno družbo vse od rojstva modernosti v 18. stoletju naprej. Zakaj je v dobi, ki si je za nalogo zadala izgon iracionalnosti s pomočjo razuma, ravno odvečno postalo tako navdihujoče?

Ruševine so bolj kot katera koli druga arhitektura zaznamovale 20. stoletje, polno uničenja in vonj. Zato je toliko bolj presenetljivo, da so navadno odrinjene iz arhitekturne misli kot ostanek romantične fascinacije in preveč razgrete domišljije. Teza te knjige je ravno obratna: razlog za odsotnost ruševin iz arhitekturnih diskurzov je morda v nepripravljenosti arhitekture, da bi mislila z modernostjo povezane probleme, ki jih ruševina brezkompromisno odpira. Navsezadnje ne gre samo za temačno alegorijo uničenja, ampak tudi za objekt upanja; propad gre z roko v roki z gradnjo novega.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri