Natisni to stran

Emona - Ljubljana: Antično mesto in njegove mitološke korenine v Schönlebnovi interpretaciji

Velika veduta Ljubljane 1689 Velika veduta Ljubljane 1689

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 25. marec 2014 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v torek, 25. marca 2014, ob 19. uri na predavanje dr. Igorja Škamperleta iz cikla emonskih večerov Zakaj smo vsi (še) Rimljani?

Predavatelj dr. Igor Škamperle je sociolog kulture in komparativist. Na ljubljanski filozofski fakulteti poučuje predmete s področja sociologije kulture. Proučuje tudi sociologijo znanosti, teorijo simbolov, zgodovino idej, kulturno zgodovino ter religijo in kulturo v obdobju renesanse. Med drugim je soustvarjal strokovno revijo Poligrafi in zbirko Hieron. Je urednik več zbornikov, ki so v slovenski prostor prinesli relevantne avtorje in strokovne teme iz svetovne miselne dediščine (hermetizem, alkimija, Jung, Pico, Bruno, Kuzanski, šamanizem). Tema njegovega predavanja bo tokrat Janez Ludvik Schönleben in pomen njegovega razumevanja antične Emone.

Ljubljančan Janez Ludvik Schönleben (1618-1681), Valvasorjev sodobnik in učitelj, velja med Slovenci za prvega pomembnega zgodovinarja, kronista, rodoslovca in historiografa naše dežele. Sprva jezuit in polihistor je bil Schönleben v svojem času eden najvidnejših evropskih teologov in odličen baročni retorik. Pridigal je tudi v slovenščini, pisal pa predvsem v latinščini. Kot znanstvenik je bil zbiralec številnih virov, ki so se jih poleg Valvasorja posluževali tudi drugi historiografi. Odpovedal se je mnogim ponujenim visokim položajem, da bi končno lahko deloval v njemu ljubi Ljubljani. Mestu se je posvečal tudi z raziskovanjem njegovih rimskih korenin. Leta 1672 je izdal knjigo o Emoni (Aemona vindicata), l. 1681 pa je izšla njegova najobsežnejša knjiga o zgodovini Kranjske do l. 800 (Carniolia antiqua et nova sive Annales sacroprophani). Je tudi eden prvih vidnih raziskovalcev antike na naših tleh.

Na večeru, posvečenem Emoni, se bomo spraševali, kako je naš prvi zgodovinar raziskal in razumel antično Emono, njen nastanek, kako daljnosežen vpliv so imele njegove interpretacije in kaj od tega je ostalo danes.

Druge prireditve v Slovanski knjižnici