×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 77

Nov pesniški glas iz panonskega prostora: Denis Škofič in njegov Sprehajalec ptic

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: ponedeljek, 17. februar 2014 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Denis Škofič je novo ime, ki v slovensko literaturo vstopa iz panonskega prostora, kar se odraža tudi na njegovi poeziji.

Podobe pretežnega dela pesmi so vzete iz panonskega sveta, večinoma je to rastlinsko in živalsko podobje, nemajhen vir pa so mu tudi murske mrtvice, ki jih avtor zelo dobro pozna. Vendar pa ta poezija ne išče panonskih sentimentov, niti to ni kaka opisna poezija narave, ampak so te podobe gradivo za izrazito metaforično govorico.

S Sprehajalcem ptic vstopamo v krajino nadrealističnih zasukov, kjer se »hiša v tebi razbeži v miši«, v zastrti svet otroštva, kjer »iz lastovičjega gnezda visi prazen hlev«, v odrešitev intime, ko si je treba »sezuti srce« in vstopiti »z bosim nagonom«; od daleč pa se sliši nadležno drdranje »šivalnih strojev reke Mure« in drugi družbenokritični komentarji.

Svoj pesniški prvenec bo avtor predstavil v pogovoru z Robertom Titanom Felixom, pisateljem, pesnikom, urednikom in avtorjem spremne besede k pričujoči knjigi, ter pisateljico in kritičarko Gabrielo Babnik.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri