×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 77

Srečko Kosovel – čudež brez negativnega totala

Srečko Kosovel – čudež brez negativnega totala www.knjigarna-beletrina.com

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: sreda, 26. marec 2014 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Nekaj mesecev pred okroglo obletnico rojstva Srečka Kosovela (1904-26) so končno izšle njegove Zbrane pesmi. Tako skoraj pol stoletja po prvem natisu Integralov – štirideset let po pesnikovi smrti – vendarle dobivamo celostno sliko o njegovem opusu.

O pesniku in njegovem pesništvu, pa tudi o še vedno novi knjigi se bomo pogovarjali z njeno urednico dr. Nežo Zajc ter piscem spremne besede ddr. Igorjem Grdino, ob njima pa še s pesnico Katjo Perat in urednikom, literatom ter mojstrskim prevajalcem Alešem Bergerjem. Pogovor bo vodil Andrej Koritnik, ki je v svojem eseju ob izidu Zbranih pesmi zapisal:

Čudno bi pogledal danes Srečko Kosovel, mladenič, pesnik, ki se nikoli ni poslovil od mladosti, ko bi videl, da ima na popularnem socialnem omrežju odprt uporabniški profil z več kot 1900 všečki in da je nedolgo tega pozival k odcepitvi Slovenije od Evropske unije. Pesnik bi tudi osupnil nad tem, kako njegovi verzi polnijo milijone bitov v internetnih oblakih, neskončne liste papirja knjig, revij, celo oglasov; navdušen bi bil nad negativnim totalom, »zabodenim hrepenenjem« svoje poezije, ki je danes iz sfere estetike že stopila v idiom vsakdanjosti. In verjetno bi razumel: čeprav je družba še vedno gnila in so delavci še vedno izkoriščani in so lažni Kristusi svoj sedež iz Ženeve preselili v Bruselj in sive vrste brezimenih žrtev v prisilni prostovoljnosti še vedno korakajo smrti naproti, so poti, da izkričiš bolečino, trpljenje, gnus veliko širše, dostopnejše so, skoraj zastonj.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri