×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 77

Predstavitev slikanice Slon na drevesu, predavanje Ptičja ženitev skozi oči raziskovalca

Prizorišče: Trubarjeva hiša literature

Datum dogodka: petek, 28. marec 2014 ob 15:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Avtorici Maša Ogrizek in Dunja Jogan bosta predstavili slikanico za otroke Slon na drevesu, ki je nedavno izšla pri Založništvu tržaškega tiska.
Slikanica prek živalskih junakov pripoveduje o različnih (človeških) pogledih na ljubezen. Biolog dr. Al Vrezec pa bo otroke prek ptic seznanil z različnimi paritvenimi sistemi - enoženstvom (monogamijo), mnogoženstvom in mnogomoštvom.

Več o predavanju:
PTIČJA ŽENITEV SKOZI OČI RAZISKOVALCA
Predava: Al Vrezec

V tokratnem predavanju se bomo posvetili ženitvi ptic, ki se kot rezultat evolucijskega razvoja odraža v neverjetni pestrosti spektakularnih paritvenih strategij. Zagotoviti čim več čim uspešnejših potomcev je cilj, ki ga različne vrste dosegajo z različnimi načini spolnega vedenja in skrbi za mladiče. To je tudi osnovno gonilo evolucije in naravnega izbora, po katerem v novo generacijo prispevajo potomce le najuspešnejši osebki. Ogledali si bomo, kako skušajo ptice svoje partnerje navdušiti s čudovitim perjem, petjem ali plesom, ali jih celo prevarati, da bi si zagotovile večje potomstvo oziroma večji prenos svojih genov v prihodnje rodove.
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri