Razgled po Ljubljani

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Začetek dogodka: ponedeljek, 26 maj 2014

Konec dogodka: petek, 04 julij 2014

Ciljna skupina: Otroci, Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

V ponedeljek, 26. maja 2014, ob 19. uri vabimo na odprtje velike domoznanske razstave Slovanske knjižnice. Razstavljamo razglednice Ljubljane iz bogate zbirke gospe Milene Žnideršič.
Domovina razglednice je Velika Britanija, kjer je v letu 1840 pisatelj Theodore Hook narisal na košček tršega papirja risbo, na drugo stran nalepil pravkar izdano znamko za en penny s podobo kraljice Viktorije in ta kartonček poslal s pošto samemu sebi na dom. Zanimiva ideja o pošiljanju "dopisnic" s podobami se je hitro razširila po Evropi in svetu. Zacvetel je založniški posel z litografijami različnih podob in krajev, ki so imele na hrbtni strani prostor za prejemnikov naslov. Sprva hrbtna stran ni bila namenjena pisanju sporočil, zato so dopisovali pozdrave in sporočila kar na naslovno stran.
Kdaj točno je bila izdana prva razglednica Ljubljane, ni znano. Verjetno pa kmalu po letu 1890. Razstava prinaša izbor najstarejših in tudi najzanimivejših razglednic, ki nas popeljejo v Ljubljano do konca prve svetovne vojne in nekoliko po njej. Spoznavamo mesto, kakršnega ne poznamo. Mesto pred potresom in novo urbano Ljubljano. Mesto, ko so se meščani prevažali z izvoščki in s tramvajem. Mesto, kjer so perice prale perilo v Ljubljanici, po reki pa je vozil parnik.

Razstavo so pripravili: Jurij Primožič, Maša Šipič, Simona Pečenik in Nela Križnik Primožič.
 
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri