Podvodna dediščina v Sloveniji: izbrane antične raziskave – mag. Miran Erič

Prizorišče: Knjižnica Otona Župančiča

Datum dogodka: ponedeljek, 5. maj 2014 ob 18:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Mag. Miran Erič bo predstavil delo Zavoda za raziskovanje kulturne dediščine RS na področju podvodnega raziskovanja antičnih najdišč v našem priobalnem in teritorialnem morju in tudi v celinskih vodah Slovenije.

Poseben poudarek bo posvečen dediščini barjanske Ljubljanice ter najnovejšim raziskavam najdišč zadnjih desetih let v Kaminu pri Bevkah, Zalogu pri Ljubiji in Sinji Gorici, kjer so potekale raziskave po vodstvom dr. Andreja Gasparija in mag. Mirana Eriča ob prispevku sodelavcev, fotografov Arneta Hodaliča in Roka Kovačiča ter potapljačev iz društva Tornado in Društva za raziskovanje morja Ljubljana. Septembra 2008 so v Ljubljanici, pri Sinji Gorici, našli ostanke rimske tovorne ladje, ki jo umeščajo na začetek 1. stoletja našega štetja. Gre za izjemno pomembno odkritje, ki daleč presega lokalni in regionalni pomen, saj z ugotovljeno tehniko gradnje z železnimi spojkami predstavlja manjkajoči člen v raziskavah tehnologije gradnje mediteranskega tipa plovil in razvoja ladjedelništva takratnega časa.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri