O človeški naravi – mag. Marko Ogris

Prizorišče: Knjižnica Šiška

Datum dogodka: ponedeljek, 1. september 2014 ob 17:30

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Pogosto slišimo, da naj bi se človek oddaljil od lastne človeške »narave«, zato ga že od nekdaj različni pisci, govorniki in duhovni voditelji – številnih filozofskih tradicij različnih kultur - poskušajo prebuditi (in povrniti) prav v tem njegovem človeškem »jedru«.

Vprašali se bomo torej, kaj bi ta človeška »narava« lahko pomenila v različnih miselnih tradicijah od antično grške do azijskih – indijske (hinduizem, budizem), kitajske, japonske itd..

Kako pojem »človeške narave« razumemo moderni ljudje – vedno večja večina tistih, ki živimo ter delamo v mestu, priklenjeni na »pametne« naprave, v prostorih z umetno lučjo, zračenjem, ki ga ni; ob (super)hrani (katere korenine zemeljske prsti morda ne potrebujejo več) v obliki praškov, kapsul in številnih prehranskih dodatkov pred podobami; »zelene narave« na računalniških ali reklamnih zaslonih in skozi okna avtomobilov na obcestnih panojih....?

 

Srečanja ob Humanistiki 2014/2015:

ČLOVEŠKO in UMETNO – razmerje ali prepletenost

Človek kot »bitje duha tiskane knjige« v svetu, ki ga vse bolj obvladujejo sistemi digitalnega videza, virtualnih iger in socialnih omrežij, algoritmov, kibernetike itd.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri