Literarni sprehodi po Ljubljani – dr. Tine Debeljak

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 24. februar 2015 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v torek, 24. februarja ob 19. uri na predavanje Gregorja Batagelja o ljubljanskih literarnih poteh slovenskega literarnega zgodovinarja, jezikoslovca, pesnika in prevajalca Tineta Debeljaka.

Pesnik in prevajalec dr. Tine Debeljak se je rodil v Škofji Loki 27. aprila 1903. Leta 1927 je diplomiral iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Več let je urejal revijo Dom in svet ter kulturno rubriko časopisa Slovenec. Pisal je pesmi, ocene, kritike; prevajal je zlasti slovanske pesnike in pisatelje. Po smrti Franceta Balantiča je uredil njegove pesmi in jih leta 1944 izdal v dveh zbirkah: V ognju groze plapolam in Venec. Leta 1945 je emigriral v Argentino, kjer je med drugim izdal več pesniških zbirk, prevedel Dantejev Pekel, sodeloval pri tedniku Svobodna Slovenija, vodil društvo Slovenska kulturna akcija ter predaval na slovenskem oddelku ukrajinske katoliške univerze papeža Klimenta v Rimu. Umrl je v Buenos Airesu 20. januarja 1989.

Na predavanju bomo sledili njegovim stopinjam po slovenski prestolnici in spoznavali ulice, trge, poslopja, ki tvorijo zgodbo njegovega prehoda iz študentskih let v odraslo, vseskozi ustvarjalno življenje.

Druge prireditve v Slovanski knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri