Ljubljana v gibljivih slikah: Delavke – Tobačna tovarna

Iz filma Adijo, Tobačna Iz filma Adijo, Tobačna RTV-SLO

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 14. april 2015 ob 19:00

Ciljna skupina: Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v torek, 14. aprila, ob 19. uri na prvi domoznanski filmski večer s predavanjem.

V Slovanski knjižnici že četrto leto pripravljamo cikel domoznanskih filmskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah, s katerimi se oziramo v življenje nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev, njihove načine bivanja, dela, razmišljanja. Letošnji cikel skuša odstreti zgodovinsko podobo ženskega dela in ženskih poklicev kakor, jih je poznala Ljubljana. Osvetljuje nekatere nekoč vsakdanje poklice žensk, njihovo prizadevanje za preživetje in podpiranje domačih vogalov, a tudi njihovo podjetnost, iznajdljivost, samozavest in rastočo neodvisnost.

Na prvem domoznanskem filmskem večeru, v torek, 14. aprila, se bomo spomnili Tobačne tovarne in njenih delavk. Film Slavka Hrena Adijo, Tobačna ... po 133 letih (2004) nam bo obudil spomine na dogodke daljne, polpretekle in bližnje zgodovine Ljubljane. Ob današnjem spremenjenem odnosu do kajenja pozabljamo na vlogo Tobačne pri razvoju Ljubljane. Ta je od začetkov l. 1870 pospešeno rasla: na prelomu stoletja je bila tovarna od tridesetih podobnih obratov v avstrijskem delu monarhije tretja po uspešnosti. Imela je okrog 2500 zaposlenih, od tega večino žensk. Ob dejstvu, da je Ljubljana tedaj štela 35000 prebivalcev, je industrija tobaka tako preživljala številne družine. Delavke »cigararice«, ki jih je povezovala krščanskosocialna zveza, so bile znane kot odločne in samozavestne ženske - za dogovorjene pravice so se znale silovito in uspešno potegniti. O takšnih znanih in manj znanih dejstvih nam bo v predavanju Vpliv tobaka na razvoj industrije v Ljubljani 1870-1914 spregovorila zgodovinarka in historična demografinja dr. Jasna Fischer.

Poleg predavanja in filma pripravljamo na domoznanskih večerih še ustrezajočo tematsko razstavo gradiva Slovanske knjižnice, ki si ga obiskovalci prireditve lahko ogledajo in ga prelistajo.

Druge prireditve v Slovanski knjižnici

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri