Ljubljana v gibljivih slikah: Trgovke – Trnovske "solatarce"

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 16. junij 2015 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi torek, 16. junija, ob 19. uri na drugi domoznanski filmski večer o poklicih Ljubljančankah nekoč in danes.
V Slovanski knjižnici že četrto leto pripravljamo cikel domoznanskih filmskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah, s katerimi se oziramo v življenje nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev, njihove načine bivanja, dela, razmišljanja. Večere odpirajo krajši, večinoma dokumentarni filmi. Posnetki, ki jih hranijo slovenski arhivi, nas le izjemoma obiščejo na domačih ekranih. Pogosto gre za prave miniaturne umetnine: avtorski tenkočutni pogledi na ljubljansko stvarnost nas s zbližajo s časi, za katere smo mislili, da so malone v vsem drugačni od naših. Filmom sledijo izbrana strokovna predavanja in pogovor. Obiskovalci si na prireditvi lahko ogledajo in prelistajo tudi izbor iz bogatega gradiva Slovanske knjižnice, povezanega s predstavljenimi temami.
 
Letošnji cikel skuša odstreti zgodovinsko podobo ženskega dela in ženskih poklicevkakor , jih je poznala Ljubljana. Osvetljuje nekatere nekoč vsakdanje poklice žensk, njihovo prizadevanje za preživetje in podpiranje domačih vogalov, a tudi njihovo podjetnost, iznajdljivost, samozavest in rastočo neodvisnost.
 
Trgovanje med mestom in vasjo ali obmestjem je bilo v Ljubljani posebnega pomena že od srednjega veka dalje. Film Matjaža Klopčiča Na sončni strani ceste (1959) spremlja umetnika, ki se preživlja z izdelavo portretnih silhuet mimoidočih meščanov. Na poti iz domačega Krakovega do Tromostovja zaživijo pred našimi očmi ljubljanske ulice, obenem pa še neki drugi portreti, še značilni za čas pred pol stoletja. Ujame jih kamera, ko z mojstrom hiti proti središču mesta. »Cize«, ki jih rinejo ali vlečejo »solatarce«, so znamenje močnih vezi med meščani in vrtnaricami obmestja ali mestnih četrti. O »solatarcah«, teh posebnih ljubljanskih trgovkah iz Trnovega, in življenju ljubljanske tržnice nam bo 16. junija v torkovem predavanju Trnovske solatarce spregovorila etnologinja dr. Mojca Tercelj Otorepec.
 
Prireditev bo v kletni dvorani.
 
S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri