Ljubljana v gibljivih slikah: Obrtnice – Bizoviške perice

Bizoviške perice Bizoviške perice Slovenski filmski arhiv

Prizorišče: Slovanska knjižnica

Datum dogodka: torek, 17. november 2015 ob 19:00

Ciljna skupina: Mladi, Odrasli, Starejši

Tip dogodka: Arhiv prireditev

Slovanska knjižnica vabi v torek, 17. novembra 2015, ob 19. uri na letošnji zadnji domoznanski filmski večer o kulturni dediščini Ljubljane in njenih odsevih v sedanjosti.

V Slovanski knjižnici že četrto leto pripravljamo cikel domoznanskih filmskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah, s katerimi se oziramo v življenje nekdanje Ljubljane in njenih prebivalcev, njihove načine bivanja, dela, razmišljanja. Večere odpirajo krajši, večinoma dokumentarni filmi. Posnetki, ki jih hranijo slovenski arhivi, nas le izjemoma obiščejo na domačih ekranih. Pogosto gre za prave miniaturne umetnine: avtorski tenkočutni pogledi na ljubljansko stvarnost nas s zbližajo s časi, za katere smo mislili, da so malone v vsem drugačni od naših. Filmom sledijo izbrana strokovna predavanja in pogovor. Obiskovalci si na prireditvi lahko ogledajo in prelistajo tudi izbor iz bogatega gradiva Slovanske knjižnice, povezanega s predstavljenimi temami.

Na tokratnem večeru so na vrsti poklici žensk, ki v svoji specifičnosti, neomajni podjetnosti in skrbi za preživljanje še najbolj spominjajo na obrtniško dejavnost. Prakse preživetja, tihe življenjske usode žensk: od poslov in gospodinjskih pomočnic do peric, kljekljaric in varušk otrok je predavanje, ki ga je pripravila zgodovinarka dr. Dragica Čeč. Večer bo uvedel izjemni dokumentarec režiserja Jožeta Bevca Bizoviške perice (1959), za katerega bi lahko trdili, da je danes po svojem pomenu prvovrstni etnološki spomenik.

Prireditev bo potekala v kletni dvorani.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve zapri